Kino


DVORANA MLADOST

Naziv : Dvorana Mladost Županja

Adresa: J.J. Strossmayera 51, 32270 Županja

Godina izgradnje: 1954.

Bruto površina: 1148 m²

Broj sjedišta: 508

Dvorana „Mladost“ Županja ( kino Mladost) izgrađena je pedesetih godina prošlog stoljeća ( prva predstava je održana 1954. godine ). Na upravljanje društvu „Stanobiro“ d.o.o. predana je 1.1.1999. godine. Do tada je objektom upravljao Hrvatski Radio Županja.

Od tada pa do danas dvorana „Mladost“ je u funkciji tijekom cijele godine. U dvorani redovito djeluju KUD „Tomislav“ Županja i Gradsko amatersko kazalište Županja.

U dvorani „Mladost“ se tijekom svake godine svakodnevno održi niz manifestacija i događaja različite vrste, kao:

–          Tamburaški festival,

–          Šokačko sijelo,

–          Festival amaterskog stvaralaštva,

–          Lutkarsko proljeće,

–          nastupi KUD-a „Tomislav“ Županja,

–          kazališne predstave,

–          godišnja skupština NK „Graničar“ Županja,

–          drugi skupovi po potrebi,

–          filmske predstave cca 20 godišnje,

–          probe ( KUD „Tomislav“, GAK ).

Počevši od 2003. godine pa do danas, u 9 etapa izvedeni su radovi na uređenju zgrade         ( krov, fasada, limarija, centralno grijanje, prostor GAK-a, stolarija, depo za opremu, uređenje dvorišta i sl.). U financiranju su sudjelovali Ministarstvo Kulture RH, Grad Županja, Fond za energetsku učinkovitost i vlastita sredstva.

___________________________________________________________________________________________________________

 
 
 
NOVO RUHO “MLADOSTI”  
                  
Postavljeno petsto novih stolica u županjsko kino
 

ŽUPANJA – Radovi na uređenju dvorane kina Mladost u samoj su završnici, a do Dana grada, kojeg Županjci slave 29. kolovoza, na blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, dvorana će zabljesnuti novim sjajem. Jučer je postavljeno i 500 novih crvenih stolica koje dvorani daju pravi kazališni ugođaj. A sve to zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture. Od ukupno 1,45 milijuna kuna koliko je u 2017. godini odobrilo za projekte u kulturi na području Županje, milijun kuna namijenjeno je završetku uređenja dvorane kina Mladost. Opsežni radovi počeli su lani, a sufinancirali su ih Ministarstvo kulture s 500 tisuća kuna i manjim dijelom Grad Županja. Radilo se na uređenju podne obloge, odnosno, rekonstrukciji za kazališne namjene. Projekt obnove obuhvaćao je demontažu postojećih stolica, nivelaciju partera radi lakšeg praćenja događanja na pozornici, zamjenu podnih obloga i presvlačenje partera završnom oblogom. Do Velike Gospe bit će završeno i uređenje balkona. U povodu završetka uređenja dvorane Mladost gradska tvrtka Stanobiro svoje će sugrađane krajem kolovoza počastiti kazališnom predstavom ,ili projekcijom filma, i to će biti najbolji način da dođu i vide novo ruho toga prostora i uživaju u posebnom ugođaju.

Grad Županja nedavno je uputio poziv građanima zainteresiranima za prijašnje fiksne preklopne fotelje iz dvorane Mladost da se jave na blagajnu tvrtke Stanobiro. Do sada su, doznajemo od direktora Branka Stojčića, preuzeli 220 komada, a preostali dio i dalje je na raspolaganju svima koji stolice žele iskoristiti za osobne potrebe u svojim dvorištima ili vikendicama.M.L.O.